Home » » INFO: CARA KESAN PERANAKAN PEREMPUAN JATUH

INFO: CARA KESAN PERANAKAN PEREMPUAN JATUH

Written By canang on Sabtu, 2 Mei 2015 | 5/02/2015 10:27:00 PTG

Masalah Peranakan Jatuh Adalah Sangat Membahaya Bagi Wanita Dan Peranakan Atau Rahim Boleh Jatuh Tanpa Anda Sedari

Mungkin normal bagi wanita yang pernah bersalin utk jatuh peranakan. Kadang-kadang anak dara pun boleh jatuh peranakan disebabkan nature of work mereka.

Pramugari dan atlet yang masih anak dara pun ada . Ini kerana pramugari perlu angkat barang berat di kabin dan atlet yg melompat-melompat ni senang jatuh peranakan mereka.

Tahukah anda peranakan jatuh adalah antara punca utama sukar untuk hamil? Peranakan jatuh yang lebih dikenali sebagai prolapse atau rahim turun boleh Juga berlaku Disebabkan kelemahan pada otot pelvik yang menampung kedudukan rahim atau jika ada tekanan tinggi dalam abdomen yang boleh menyebabkan rahim turun atau berada di luar lubang faraj. via Pejam Kelip

Antara Simptom peranakan jatuh

  1. Rasa berat disekitar kawasan ari2. Rasa ada benda je yg bergayut. Tak pun rasa ada benda nak terkeluar dkt area pembukaan faraj tu.
  2. Senang terkencing bila bersin dan batuk. Tetapi jika wanita tu ada masalah lantai pelvik lemah pun boleh membuatkan dia terkencing masa batuk dan bersin juga
  3. Kencing rasa tidak lawas. Even dah ke toilet. Tapi rasa macam ada je lagi air kencing nk keluar. Bila diteran tak ada apa yangg keluar.
  4. Senak bila bersama suami. Ini very obvious.
  5. Sakit pinggan yg seperti sakit melingkar kawasan pinggang tungking dan ari2.
  6. Waktu petang especially lepas asar rasa nak demam. sejuk kaki dan tangan.
  7. Peha dan betis rasa kebas-kebas.
Jika Anda Mengalami Simptom Di Atas

Disini Terdapat 2 cara Untuk Anda Kesan Peranakan/Rahim Jatuh

CARA KESAN PERANAKAN JATUH 1

KEDUDUKAN BARING

Letakkan ibu jari kita kat dalam pusat, sekiranya terasa macam ada nadi berdenyut-denyut memberi tanda peranakan kita berada di tempat yang betul. Tetapi sekiranya terasa dari bawah pusat bermakna tandanya perlu berurut untuk menaikkan semula bahagian peranakan ibu.


KEDUDUKAN MENCANGKUNG

Semasa memasukkan jari ke dalam ‘kilang’ dan cuba sentuh objek berbentuk bulat. Ia lembut dan seperti guli.

Sekiranya ibu dapat mencapainya dgn mudah, bermakna peranakan ibu sudah mula menggelongsor turun dari kedudukan sepatutnya. Untuk kepastian lagi, boleh ambil cermin dan tengok pada samada daging terkeluar.


CARA KESAN PERANAKAN JATUH 2


  1. baring lurus. jangan gunakan bantal.
  2. sapu minyak gamat / minyak serai / minyak kelapa / minyak kelapa dara pada perut dan atas tundun especially di bawah pusat.
  3. gosok minyak ke seluruh tempat perlahan-lahan.
  4. mulakan dengan urutan di sebelah kiri perut dan bawa ke tengah.
  5. urut sebelah kanan perut dan tarik ke tengah.
  6. bernafas seperti biasa. cuba tekan bahagian bawah pusat, betul-betul di atas tundun.
  7. kalau rasa sengal dan ada rasa benjolan kecil.. kemungkinan besar, penaranakan anda jatuh.

Sumber: sportmusang.com
Share this article :

Tiada ulasan:

Blogger Widget Get This Widget

comment pembaca

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Cananglahnie - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger