Home » » Morsi berdepan hukuman mati

Morsi berdepan hukuman mati

Written By canang on Sabtu, 16 Mei 2015 | 5/16/2015 08:45:00 PTG

KAHERAH: Bekas Presiden Mesir, Mohamed Morsi yang dijatuhkan hukuman penjara selama 20 tahun kerana melancarkan keganasan terhadap penunjuk perasaan, kini berdepan hukuman mati atas kesalahan perisikan dan cubaan melarikan diri dari penjara selepas dua tahun beliau digulingkan.

Morsi dipilih sebagai presiden dalam pilihanraya Parlimen Mesir yang pertama selepas kejatuhan Hosni Mubarak, namun beliau digulingkan oleh tentera pimpinan Ketua Tentera Mesir, Abdel Fattah al-Sisi pada 30 Jun 2013.

Usaha menggulingkan Morsi telah mencetuskan tindakan keras kerajaan ke atas gerakan Ikhwanul Muslimin di mana beratus-ratus orang terbunuh dan beribu-ribu telah dipenjarakan.

Defendan dalam kedua-dua perbicaraan telah dibawa masuk ke dalam kandang tertuduh pada hari Sabtu sebelum keputusan itu.

"Kami revolusioner bebas, kami akan terus perarakan," mereka melaungkan.

Morsi belum dibawa masuk lagi, tetapi pemimpin Ikhwan Mahmud Badie, hadir memakai seragam merah mereka yang disabitkan mati selepas hukuman sebelumnya.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh rejim Sisi ini - secara meluas disokong oleh rakyat Mesir yang bosan dengan pergolakan politik - menggunakan badan kehakiman sebagai alat untuk menindas pembangkang.

Morsi telah dijatuhkan hukuman bulan lepas hingga 20 tahun penjara kerana menghasut keganasan terhadap penunjuk perasaan pada tahun 2012 ketika menjadi Presiden, dalam keputusan Amnesty International mengecam sebagai "persendaan keadilan".Astro Awani

Pada hari Sabtu, hakim akan mengeluarkan penghakiman dalam dua perbicaraan lain atas tuduhan yang boleh membawa hukuman mati.

Permulaan keputusan hukuman mati di dalam perbicaraan massa biasanya disahkan pada pendengaran kemudian selepas menerima kelulusan mufti, jurubahasa rasmi undang-undang Islam.

Dalam kes pertama Sabtu lalu, Morsi dan 130 yang lain, termasuk berpuluh-puluh anggota gerakan Hamas Palestin dan kumpulan Syiah Hizbullah Lubnan, dituduh melarikan diri dari penjara dan menyerang polis semasa pemberontakan 2011 terhadap kepimpinan Hosni Mubarak.
Share this article :

Tiada ulasan:

Blogger Widget Get This Widget

comment pembaca

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Cananglahnie - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger