Home » » Makin Panas: Datin Dania Di Serang Balas. Baca dan Anda Nilai Jawapan Pengampu Najib...

Makin Panas: Datin Dania Di Serang Balas. Baca dan Anda Nilai Jawapan Pengampu Najib...

Written By canang on Rabu, 30 Disember 2015 | 12/30/2015 10:58:00 PTG

KEMUNCULAN dengan tidak sengaja seorang perempuan yang bergelar Datin iaitu diberi nama Datin Dania Norman yang mempertikaikan dan menyuarakan pendapat beliau untuk kebaikan negara sendiri yang semakin hari rakyat mendapat penindasan dari pihak kerajaan dengan menaikkan harga-harga barang dan kemudahan yang ada pada negara Malaysia.

Jawapan Balas Pengampu 

(1) BR1M - Apa ke gila statement Perdana Menteri Malaysia bhw bantuan RM500 tu mampu tampung 1 keluarga selama setahun JAWAPAN- BRIM 400 bagi yang bujang kalau pandai jimat boleh tampung keperluan harian. Kalau kata nak beli gula boleh dapat 137.93Kg dan boleh guna setahun itu sebagai perbandingan. Kalau yang dapat RM1000 bagi keluarga boleh tampung beli Beras untuk makan sekeluarga untuk setahun. Bukannya pergi shopping, top up beli smarphone baru atau pergi makan-makan. Yang dapat ni golongan berpendapatan rendah, jadi belanja ukur baju dibadan sendiri .

(2) Subsidi yang ditarik - Dh la kau tarik balik semua subsidi
JAWAPAN - Ini lagi satu kenyataan fitnah dan tak berasas. Hanya subsidi petrol saja yang ditarik balik, itu pun atas desakan rakyat dibawah pimpinan YB Rafizi Ramli supaya harga petrol ikut harga pasaran. Bila dah dapat nak salahkan Gomen pulak. Subsisi-subsidi lain masih ada e.g Persekolahan, Hospital, Barang-Barang Makanan Asas, malah tiket pernerbangan MAS Wings di Serawak pun is highly subsidized by the government. NAK BUAT STATEMENT SILA GUNA OTAK DAN FAKTA .

(3) Cukai/GST - kau imposed plak mcm2 cukai 
JAWAPAN - Ni mesti kes tak puas hati pasal GST. (a) Supplier A => Supplier B => Supllier C => Penguna (b) Sebelum ada GST semua supllier naikkan harga barang sesuka hati, tapi bila time bayar cukai selalu "Tatak Untong Wor". Mereka ada 3 jenis akaun kewangan, satu untuk mereka yang betul, satu untuk banker untuk tujuan pinjaman bank, dan satu untuk Gomen yang selalunya "Tatak Untong Wor". (c) Dengan GST mereka tak boleh menipu lagi sebab semuanya dipantau at source. (d) Lagi mereka naikkan harga barang lagi banyak mereka akan kena Cukai. Proses ini mengambil masa untuk mereka faham. Dalam jangkamasa panjang harga barang akan terkawal secara sendirinya dan stabil (e) Itu belum lagi cerita pasal mereka yang meniaga warung, burger, goreng pisang dan internet/FB yang dapat untung berlipat ganda tapi tak bayar cukai, sebab kesedaran tak ada., tapi kalau boleh semua nak subsidi atau percuma terus. 

(4) Loan Gomen - sapa2 yg nk buat loan kerajaan lps ni dh xblh sbb bahagian perbendaharaan akan diswastakan dan bank CIMB akan take over semua tu
JAWAPAN - I haven't heard about this yet. Kalau pun ianya benar saya rasa rate yang diberikan akan tetap sama, cuma proses dan operations part saja akan dilakukan oleh pihak swasta bagi tujuan service efficiency. Gomen tak cakap pun nak hapuskan pinjaman kerajaan. Yang menyalak tak tentu pasal tu kenapa?

(5) PTPTN - Xcukup dgn tu, kau aniaya anak2 muda Malaysia dgn beri tekanan supaya dorg bayar balik hutang PTPTN sdgkn kau tahu majoriti graduan hny bergaji xlebih RM3k sbulan
JAWAPAN - Yang ni pun kelakar. Dah pinjam tak mahu bayar. Dah terlalu lama masa diberikan hingga sampai kena blacklisted. Students baru pun nak pinjam juga. Kalau tak nak bayar belajar rajin-rajin LULUS FIRST CLASS. Ini tidak suruh belajar sibuk merambu dan duit PTPTN yang lebih pergi beli Handphone, shopping dan rewang.

(6) Fitnah MH370 - Quote" Kau bunuh kawan aku dlm flight MH370 yg mana sampai skrg aku xtau kt mana dia dan penumpang2 lain berada tp instinct aku kuat dan mimpi seorang ustaz alim tu xmungkin datang dgn sengaja.. Allah beri petunjuk pada dia tanpa sbrg hijab.. Semua mati dibunuh! Mati dgn penuh seksaan"Unquote
JAWAPAN - Yang ni lagi kelakar. Memfitnah dan menuduh tanpa bukti. Nak tanya mimpi sebelum subuh atau mimpi disiang hari. Ustaz aku cakap kalau mimpi sebelum Subuh dan tidur dalam keadaan berwuduk, in syaa allah betul. Kalau tidak itu semua MAINAN SYAITAN.

(7) TPPA - Sbb tu kau dgn puak2 kau beria2 promote psl TPPA.. Kau gadaikan negara tercinta kami sebab hati kau dh buta dgn kekayaan duniawi
JAWAPAN - Yang ni pun kelakar. Pertamanya kalau tak sign TPPA mana nak dapat peluang perniagaan dan pelaburan. Bila ini tak ada macam mana nak create peluang pekerjaan dan ada technology transfer. Bila ni tak berlaku negara tak akan maju sebab kebolehan negara kita masih lagi rendah terutamanya bab teknolgi ni. THE IRONY IS bila ekonomi meleset marah dan kata Gomen Bodoh. So which is which now?

(8) I don't know how to classify this, it is just plain ridiculous- Mcm2 alasan kau bagi utk alihkan perhatian rakyat pd isu besar yg kau dh buat!!!! Kau terlalu mgikut cakap isteri puaka kau yg mana aku boleh katakan dia adalah contoh terbaik wanita dari neraka!!!!!!!
JAWAPAN - I advise you to take A LOOK IN YOUR OWN MIRROR.

(9) Bukan salah ibu mengandung - Tun Razak, kamu adalah bapa yg gagal mendidik anak kamu menjadi seorang insan yg baik! Toh Puan Rahah, maaf andai kata2 ni mgguris perasaan kamu.. Dosa apa yg kamu lakukan sehingga manusia kejam ni lahir dari rahim seorang wanita yg baik seperti kamu
JAWAPAN - Sebenarnya kamu yang patut tanya mak bapak kamu kenapa anak macam kamu ni dilahirkan di dunia. Bercakap ikut sedap mulut tanpa bukti dan fakta yang dapat mengukuhkan hujjah.. Nobody is perfect, but in those imperfection many people have benefited from our PM's effort and work. Too many to be listed here actually.

(10) Rakyat Marhaen Terseksa - Sampai bila rakyat marhaen sanggup hadapi kehidupan sebegini???? Kenapa Najib Razak perlakukan kami seperti hamba tebusan Tun Razak?!!! Di mana sifat kemanusiaan manusia yg bernama NAJIB RAZAK!!!!!
JAWAPAN - Yang ni pun kelakar INDON, BANGLA, NEPAL, RONHINGYA dan lain-lain sanggup bergadai nyawa nak datang ke negara untuk cari rezeki. Rakyat negara ni pulak terseksa sebab mereka tak mahu lakukan ketrja-kerja yang dibuat oleh golongan ni? Habis Macam Mana Nak Buat tu. 
(11) Kemelestan Eknomi Negara - Keadaan ekonomi Msia sangat2 nazak.
JAWAPAN - Tapi kenapa jalanraya masih sesak, shopping complex masih penuh, kedai makan sentiasa penuh. Kalau ekonomi nazak rakyat pasti tak ada pekerjaan dan sumber pendapatan untuk berbelanja. To be fair, Ekonomi dunia sekarang ni pun tak stabil, Jepun pun terpaksa suntik USD3 Thrillion untuk gerakkan ekonomi merera baru-baru ini.

(12) Tanah Rezab Melayu - hampir keseluruhan tanah org Melayu sudah dijual pd bangsa asing
JAWAPAN - Yang ni ada sokong sikit sebab jumlah tanah rezab Melayu telah menurun tapi taklah hampir keseluruhan. Kita mesti gesa Gomen ganti balik tanah ni. Itu saja.

(13) Ekonomi dikuasai oleh bangsa asing - Bangsa asing mula menguasai pasaran ekonomi dan pasaran kerja di sini
JAWAPAN - Statement yang ketinggalan zaman. Memang sejak dari dulu bangsa asing terutama orang Cina dah menguasai ekonomi negara ni. Tapi keadaan dah berubah sebab dah ramai orang Melayu yang berjaya berbanding dulu. Cuma usaha kena pergiatkan lagi. Kita sebagai orang Melayu pula mesti sama-sama menyokong Business orang Melayu untuk terus berjaya, Boikot Barangan Cina Dap ORI ini tag lain yang bagus untuk itu. Tentang peniaga warga asing yang dah mula bertapak di bandar-bandar sebenarnya adalah salah orang Melayu sendiri kebanyakannya. Samada mereka benarkan guna nama mereka untuk buat lesen, atau sewakan tapak yang diberikan pada warga asing. Jadi masih lagi nak salahkan Gomen?

(14) Politik dan Sentiment Perkauman - Pemimpin guna sentimen perkauman untuk kepentingan politik.. Malaysia di ambang bahaya.. Apakah PRU akan datang masih berpihak pd parti UMNO/BN???
JAWAPAN - Ini betul, berdasarkan PRU13 yang lalu hampir 95% orang Cina undi DAP, Orang Melayu UMNO masih lagi undi UMNO/BN. MCA, MIC dan Gerakan pula hidup nyawa-nyawa ikan atas undi orang Melayu. The Irony is #DatinDaniaNOrman ni pun gunakan sentiment perkauman dalam komen dia dengan menyebut tentang bangsa asing. Dia CAKAP TAK SERUPA BIKIN.

(15) SPRM - Apakah SPRM akan menjalankan tugas dgn telus??? Rakyat bayar gaji kamu wahai semua penjawat awam Malaysia.. Kamu bekerja utk rakyat bkn parti pemerintah.
JAWAPAN - Tetiba pulak masuk SPRM kat sini tanpa ada sebab dan tujuan. Disyorkan mohon kerja dan suruh saudara mara yang berkelayakan kerja di SPRM supaya badan ni lebih BERSIH, CEKAP dan AMANAH. Jangan menyalak saja.

(16) Rasuah - Tolonggggg laaaa sedar! X perlu la nk amalkn rasuah sbb bukan kamu sorg yg kesempitan wang.
JAWAPAN - Ini sifir saya. JANGAN ASYIK SALAHKAN PENERIMA KALAU YANG NAK MEMBERI TU LEBIH RAMAI. Sebagai contoh, lain kali kalau kena tahan atau saman trafik, bayar RM300, jangan bayar duit kopi RM50. Rasuah boleh dikurangkan disemua peringkat dan ianya bermula dengan PEMBERI dengan tidak MEMBERI. Mudahkan?

(17) Rakyat Hidup Melarat - tp ada berjuta lg rkyt Msia yg hidup melarat di bumi Msia ni. 
JAWAPAN - Hmmmm nak kata berjuta-juta melarat tu keterlaluan. Tapi yang fakir miskin tu tetap ada. Kita sebagai rakyat kena sama-sama bantu mereka dapatkan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat, Baitumal atau Pekerjaan jika terjumpa. Peluang tu semua dah ada, tapi nasib tidak menyebelahi mereka ketika ini. SAYA BERANI CAKAP SEBAB SAYA DAH BUAT APA YANG SAYA CAKAP NI.
Lagi satu peminta sedekah di Kuala Lumpur dan bandar-bandar seangkatannnya boleh kutip Rm400 sehari. Wartwan Astro Awani pernah kutip lebih RM18K sebulan dulu bila dia menyamar. Geladangan di Kl ni saban hari ada NGO, Coperate Organisation dan Baitumal beri makanan, pakaian baru, towel, selimut dan barang-barang keperluan asas. Ada yang ambil jual di pasar karat

(18) Menteri Mengampu - Menteri2 dan org2 kaya yg ada pangkat, x perlu la mgampu pemimpin mcm dia tu TUHAN semata2 nk hidup kaya raya.. Pemimpin tu pun ada kuasa sebab RAKYAT YG PILIH.
JAWAPAN - Sebab kamu tak bekerja dengan bos mereka dan dapat apa yang kamu mahu, itu sebab kamu kata mereka mengampu? Apa yang mereka dah buat pada kamu dan keluarga kamu? Hanya kerana mereka menjalankan tugas yang diberikan pada mereka, mereka dikatakan mengampu? Orang bodoh dan pendek akal saja yang akan melawan Bos mereka tanpa sebab. Kenyataan ini terpakai untuk kita semua, tanpa kita sedari.

(19) Menteri pandang hina pada rakyat marhaen - Xperlu pandang hina rkyt marhaen yg hidup ssh sbb kekayaan kamu pun belum tentu jamin kamu masuk ke syurga dari pintu syurga terbaik di sana.
JAWAPAN - Boleh beri bukti menteri mana yang pandang Hina pada rakyat? Jangan pertikai tentang Syurga atau Neraka orang lain, kalau kata-kata dari komen kamu sendiri tidak berciri-cirikan seorang ahli Syurga.

(20) A story of her sad and pathetic life - Sy muatnaik status ni hny nukilan kesalan dari rakyat marhaen yg hina.. Mungkin jgk suara rkyt marhaen yg tidak pernah di pandang serious oleh para pemimpin baik dari pemimpin pemerintah mahupun sesetengah sultan di Malaysia.. Wasalam JAWAPAN - I am sorry to say this, it is not your heartfelt opinion or view but rather your RANTING DUE TO SEVERE PMS ATTACK coming from your other end.

Subhan Sueff
SUMBER
Share this article :

Tiada ulasan:

Blogger Widget Get This Widget

comment pembaca

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Cananglahnie - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger