Home » » KDN: Tindakan boleh diambil pada pemfitnah 1MDB

KDN: Tindakan boleh diambil pada pemfitnah 1MDB

Written By canang on Khamis, 19 Mei 2016 | 5/19/2016 07:24:00 PTG

Tindakan undang-undang boleh diambil terhadap mana-mana individu, kumpulan atau pertubuhan yang bertindak mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat berkata undang-undang sedia ada seperti Akta Hasutan 1948, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1948 dan Kanun Keseksaan boleh diambil terhadap sesiapa sahaja yang berbuat demikian.
"Kerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) akan terus dipertingkatkan bagi membendung penularan bahan-bahan berunsur fitnah dan pemikiran negatif yang disebarkan melalui media sosial," katanya.
Ia bagi menjawab soalan Datuk Jumat Idris (BN-Sepanggar) yang meminta KDN menyatakan tindakan terhadap pihak yang melakukan fitnah setelah isu 1MDB menunjukkan tidak ada sebarang salah laku membabitkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
KDN dalam masa sama meminta semua anggota Parlimen serta masyarakat agar menjauhkan diri daripada terlibat dengan sebarang aktiviti fitnah.
- Bernama
Share this article :

Tiada ulasan:

Blogger Widget Get This Widget

comment pembaca

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Cananglahnie - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger