Home » » Petronas jual 10% ekuiti anak syarikat pada firma Jepun

Petronas jual 10% ekuiti anak syarikat pada firma Jepun

Written By canang on Ahad, 5 Jun 2016 | 6/05/2016 11:06:00 PG

Petronas memeterai perjanjian jual beli dengan JX Nippon Oil & Energy (JX NOE) bagi menjual 10 peratus pegangan ekuiti dalam Petronas LNG 9 Sdn Bhd (PL9SB), anak syarikat milik penuhnya.
Dalam satu kenyataan hari ini, Petronas berkata, kemasukan JX NOE ke dalam PL9SB menandakan pembabitan keduanya dalam projek gas asli cecair (LNG) Petronas, selain daripada 10 peratus kepentingan ekuiti sedia ada dalam MLNG Tiga Sdn Bhd.


"PL9SB memiliki kereta api pencairan LNG kesembilan dalam Kompleks LNG Petronas di Bintulu, Sarawak dengan kapasiti pengeluaran 3.6 juta tan metrik setahun dan dijangka memulakan operasi komersil pada suku pertama 2017," katanya.
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petronas, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin berkata, jualan itu menunjukkan komitmen berterusan Petronas untuk mengembangkan perniagaan LNG dengan sokongan rakan kongsi yang dipercayai.
"JX NOE telah memainkan peranan penting dalam pembangunan MLNG Tiga dan kami berharap sumbangan yang sama kepada PL9SB,” tambahnya.
Petronas berkata, dengan tambahan kilang pencairan canggih yang dimiliki PL9SB, Kompleks LNG Petronas kini mempunyai kapasiti untuk mengeluarkan kira-kira 30 juta tan metrik LNG setahun.
Menurutnya, ia akan mengukuhkan lagi kedudukan Petronas sebagai pembekal LNG yang terkemuka dan boleh dipercayai.
Bernama
Share this article :

Tiada ulasan:

Blogger Widget Get This Widget

comment pembaca

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Cananglahnie - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger