Home » » Mengapa penduduk Gaza padat dengan orang muda?

Mengapa penduduk Gaza padat dengan orang muda?

Written By canang on Isnin, 4 Ogos 2014 | 8/04/2014 08:14:00 PTG

KEPADATAN penduduk di Semenanjung Gaza telah dipertikaikan, tetapi dalam perbandingan dengan bandar-bandar lain, Bandar Gaza, dengan jumlah penduduk kira-kira 750,000 sudah pasti kawasan bandar yang padat penduduknya.

Menjadi sebab utama kenapa jumlah mangsa yang terlibat dalam serangan Israel adalah penduduk yang padat. Seramai 63 tentera Israel dan kira-kira 1460 rakyat Palestin terbunuh sejak konflik semasa bermula sebulan yang lalu. Seramai 245 kematian di kalangan kanak-kanak. Tetapi mengapa begitu ramai kanak-kanak? Ia ternyata bahawa terdapat ciri-ciri yang luar biasa mengenai struktur penduduk di Gaza yang menjadikannya satu keluarbiasaan dalam dunia moden.

Pertama, penduduk Gaza ini secara kasar 1.8 juta mempunyai kadar populasi yang luar biasa besar di kalangan kanak-kanak. Angka tahun 2013 daripada Indeks Mundi, sumber internet data nasional, menunjukkan bahawa 43.5 peratus daripada penduduk Gaza berumur 14 atau di bawah, berbanding dengan 32 peratus di Mesir dan 27 peratus di Israel.

Umur median di Gaza adalah 18 tahun, berbanding dengan purata dunia 28 tahun di kebanyakan negara-negara Eropah iaitu kira-kira 40, manakala 30 di Israel. Negara benua Afrika seperti Uganda pula mempunyai median umur 15 tahun.

Jadi mengapa terdapat ramai kanak-kanak di Gaza? Demografi menunjukkan pertumbuhan yang luar biasa akibat pelbagai faktor. Salah satu darinya adalah wanita Palestin yang bekerja dan memegang jawatan sosial adalah rendah.

"Ia adalah tempat di dunia di mana kurangnya wanita bekerja di luar rumah," kata Jon Pedersen dari Institut Fafo, pusat penyelidikan demografi dan sosial di Oslo, Norway.

Angka terkini dari Biro Pusat Statistik Palestin menunjukkan bahawa hanya 14.7 peratus daripada wanita bekerja.

"Dalam kebanyakan negara-negara lain, ia adalah jauh lebih tinggi daripada itu, antara 70 dan 80 peratus seperti di Scandinavia," kata Pedersen, yang menulis satu kajian menyeluruh satu dekad yang lalu mengenai demografi Gaza. Malah di negara-negara Timur Tengah yang lain dengan budaya yang sama ke Gaza, perkadaran bekerja di luar rumah adalah lebih tinggi. Di Jordan, sebagai contoh, 16 peratus wanita mempunyai pekerjaan.

Data daripada Indeks Mundi menunjukkan bahawa kadar kesuburan di Gaza, 4.4 kanak-kanak setiap wanita, adalah antara yang tertinggi di dunia. Statistik ini semakin menurun daripada paras tertinggi sebanyak 8.3 kanak-kanak setiap wanita pada tahun 1991, berbanding dengan kadar 3 di Israel, walaupun kadar keseluruhan terdapat kenaikan dengan kadar yang lebih tinggi kira-kira 6 kalangan ketat ortodoks Haredi Yahudi. Dalam kebanyakan negara-negara Eropah, ia adalah kira-kira 2 kanak-kanak bagi setiap wanita.

Faktor kedua yang menyumbang kepada kadar kesuburan yang tinggi adalah wanita adalah sepenuhnya berada di rumah, suami mereka mendapatkan lebih banyak wang kerana keluarga mereka berkembang.

"Terdapat majikan yang sanggup bayar lebih" kata Pedersen. "Secara tradisinya, lelaki akan mendapat upah tambahan jika mereka mempunyai anak-anak ramai."

Kesimpulannya kata Pedersen, kebanyakan keluarga di Gaza hanya seorang yang bekerja berbanding Scandinavia, di mana kedua-dua ibu bapa perlu bekerja untuk hidup.

Namun satu kehairanan timbul, mengapa begitu ramai wanita Gaza - terutamanya wanita yang berpendidikan tinggi - memilih untuk mempunyai keluarga besar dan bukan mengejar kerjaya. Di kebanyakan negara, kadar kelahiran biasanya jatuh seiring dengan pendidikan yang lebih baik dan lebih banyak peluang kerjaya untuk wanita, tetapi corak di Gaza gagal untuk mengikuti corak ini.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2006 mendapati bahawa walaupun pencapaian pendidikan yang tinggi di kalangan wanita Gaza - semua mempunyai sekurang-kurangnya sembilan tahun persekolahan - dan kadar kematian bayi yang rendah dan malar pada sekitar 25 bagi setiap 1,000 kelahiran, ramai memilih untuk berkerjaya sendiri.

Semasa kebangkitan Intifada yang bermula pada tahun 1987, kajian itu mendapati, terdapat peningkatan kadar perkahwinan, dengan ramai wanita berpendidikan bersedia untuk berkahwin dengan lelaki yang kurang berpendidikan.

"Wanita Palestin tidak mempunyai banyak anak-anak kerana mereka tidak tahu tentang hamil, atau tidak dapat mengakses hamil," kata Sara Randall, seorang ahli antropologi di Universiti College London, yang bersama menulis satu kajian tahun 2006.

"Oleh itu, seseorang perlu membuat kesimpulan bahawa mereka benar-benar mahu ramai anak."

Kajian rawak ini, melibatkan temubual dengan 16,204 wanita Gaza dan 4,900 wanita Jordan untuk perbandingan, membuat kesimpulan bahawa semangat Intifada merupakan faktor utama untuk memacu lonjakan dalam perkahwinan dan kesuburan.

Pada tahun-tahun Intifada tahun 1989 dan 1990, sebagai contoh, wanita 1.4 kali lebih cenderung untuk berkahwin berbanding pada tahun 1980. Kadar semasa Intifada adalah lebih tinggi, pada dua kali ganda pada tahun 1980, untuk wanita lebih berpendidikan.

Kajian ini menyimpulkan bahawa "dalam keadaan di mana tiada kuasa politik, pengangguran dan peminggiran telah memberi kesan yang besar terhadap pertumbuhan pesat rakyat Palestin”.

Pedersen mengatakan bahawa rasa tanggungjawab untuk mengembangkan populasi penduduk merupakan faktor yang tidak boleh ditolak.

"Terdapat kenyataan daripada Hamas menggesa wanita untuk mempunyai lebih ramai anak untuk mewujudkan tentera yang lebih besar," katanya.

Dr Suhazeli ialah Urusetia Isu Palestin Yayasan Amal Malaysia. Rencana di atas diterjemah daripada tulisan Andy Coghlan.
 http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/30010-mengapa-penduduk-gaza-padat-dengan-orang-muda
Share this article :

Tiada ulasan:

Blogger Widget Get This Widget
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Cananglahnie - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger