Home » » PMSP akan buat laporan SPRM terhadap Muhyiddin

PMSP akan buat laporan SPRM terhadap Muhyiddin

Written By canang on Isnin, 27 Julai 2015 | 7/27/2015 08:59:00 PTG

NGO itu mengaitkan kegagalan projek 1BestraiNet dan hubungan perniagaan antara Muhyiddin dengan pemilik akhbar The Edge.PETALING JAYA: Persatuan Minda Sosial Prihatin (PMSP) akan membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Memorandumnya akan dihantat kepada SPRM di Putrajaya jam 11.30 pagi pada Selasa.
PMSP diketuai Ramesh Rao selaku Presiden yang sebelum ini bertanggungjawab mendedahkan video pengakuan Lester Melanyi yang mendakwa Sarawak Report membuat penipuan terhadap dokumen mengenai 1MDB.
Dalam memorandum kali ini, PMSP mendesak supaya suruhanjaya bebas itu menyiasat kegagalan projek runding terus 1BestariNet yang bernilai RM663 juta yang diluluskan oleh Muhyiddin selaku Menteri Pendidikan.
Pada Mac lalu, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mendapati fasa pertama bagi projek 1BestariNet gagal dilaksanakan sejak projek tersebut dimulakan pada 2011.
PAC juga berpendapat, pelaksanaan projek yang bernilai RM4.077 bilion ini lemah dan ia tidak seharusnya diteruskan lagi ke fasa seterusnya.
Syarikat YTL Communications juga disaman sebanyak RM 2.4 Juta apabila mereka didakwa gagal memenuhi sasaran di bawah kontrak 1BestraiNet.
Tindakan itu dibuat selepas pihak Kementerian Pendidikan Malaysia mendapati YTL gagal memenuhi kontrak memasang rangkaian internet jalur lebar 1BestariNet kepada 1003 buah sekolah.
Dalam jemputan media itu juga, PMSP menyatakan pihaknya mendesak Muhyiddin supaya menjawab dakwaan pembabitan hubungan perniagaan pembinaan rumah dengan pemilik akhbar The Edge, Datuk Tong Kooi Ong.
Desakan terhadap Muhyiddin itu dipercayai susulan kritikan terbukanya terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak dan 1MDB ketika merasmikan Mesyuarat Agung UMNO Bahagian Cheras pada Ahad.
IMG-20150727-WA00041BestariNet, projek seluruh negara yang diterajui oleh Kementerian Pendidikan Malaysia dan YTL yang mana setiap ibu bapa, pelajar dan guru dibekalkan dengan kata laluan (ID) yang memberikan mereka akses kepada pelbagai alatan yang dapat menjadikan proses pembelajaran menjadi lebih menarik dan menyeronokkan.SUMBER


Share this article :

1 ulasan:

Zack berkata...

Budak suruhan Najib yang muflis sebab dah tak de orang waras yang ingin pertahankan penyamun terbesar abad ini.

Blogger Widget Get This Widget
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Cananglahnie - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger